Direktlänk till inlägg 24 februari 2011

Mina tankar om gårdagens debatt och Nalin Pekgul

Av Gunilla Olsson - 24 februari 2011 08:58

Jag vaknade och kände mig fortfarande provocerad efter debatten i gårdagens Kvällsöppet. Tänkte försöka sammanfatta vad jag upplevde som skevt i resonemanget.


För er som inte såg programmet så diskuterades hemmaföräldrars existensberättigande.

__________________________________________________

Nalin Pekgul fastslår i sin första replik och upprepar sen vid ett flertal tillfällen ”kom inte och gnäll sen om du lever i fattigdom som pensionär eller senare i livet om du väljer att vara hemmafru" Är det ett uttryck för den fina socialdemokratiska solidariteten vi så ofta hör om?


Nalin menar alltså att i alla andra människors liv kan oförutsedda saker hända, de kan bli sjuka, de kan bli arbetslösa av olika anledningar och samhället ska alltid stå beredda att hjälpa. Inte bara i en övergångsfas utan livet ut om behövligt.


Men hemmaföräldrar ska till skillnad från alla andra kunna förutspå arbetslöshet, sjukdom, dödsfall och skilsmässa och vara beredda att stå sitt kast ekonomiskt om sådant inträffar. Det är ju en helt vansinnigt konstig inställning.


Jag är väl medveten om ekonomiska konsekvenser i form av pensionspoäng och dylikt för de som väljer att vara hemma med sina barn och kan förstå problematiken kring detta. Men att slå det ifrån sig som Nalin gör och säga ”kom inte och gnäll sen då” känns både smaklöst och trångsynt. Då ska man väl kunna säga detsamma till de som utbildar sig inom en bransch där det inga jobb finns, vill bli konstnärer trots att ytterst få kan försörja sig som det osv osv.


Kräver man ekonomiskt ansvarstagande och framförhållning av hemmaföräldrar får man kräva det av alla. Eller får man som socialdemokrat helt fritt välja vem solidariteten innefattar?

__________________________________________________

Katerina Janouch förstod jag inte heller vad hon ville ha sagt. Hon pratade på om dåliga kvinnliga förebilder och cementerade könsroller. Hon menade på att våra far och morföräldrar kämpat just för att kvinnor skulle slippa tvånget av att vara hemma.


Valfrihet och feminism måste väl innebära att man tror alla kvinnor kapabla nog att fatta beslut som passar dem och sina familjer bäst. Det kan väl inte vara så att kvinnor ska ha rättighet att välja det som Katerina och hennes jelikar bestämmer är tillräckligt politiskt korrekt att välja.


Jag kan absolut förstå kvinnor som inte drömmer om ett liv som hemmaföräldrar och jag är stödjer på alla sätt deras rättighet att göra andra val. Jag tycker dock att det är både förmätet och inskränkt att förutsätta att alla kvinnor som gör ett annorlunda val än mitt är oupplysta, kuvade och svaga. Det för mig är ett väldigt nedlåtande och icke-feministiskt sätt att se sina medsystrar.


Vad gäller en dålig kvinnlig förebild så har min mamma varit hemma med oss 11 barn (6 pojkar och 5 flickor). Hon har fostrat en jurist, en personalansvarig, en nordic retail marketing manager, en nordisk säljchef, en författare/säljkonsult, en byggnadsingenjör, en undersköterska/behandlingsassistent, en projektledare, en kth-studerande samt arbetande, en väktare och en gymnasiestudent med extrajobb.


Alla är vi yrkesarbetande, skattebetalande tänkande individer som tar ansvar för både oss själva och våra familjer. Du kan väl fundera ett slag på hur mycket min mamma har sparat samhället på att lyckas fostra 11 sådana individer Katerina.

__________________________________________________

Den manliga tomten som var där och pratade vet jag inte vad han hette eller vilka han representerade. Det enda han ville återkomma till var att det här är ett steg tillbaka till söndagspappor. Hans tes verkar vara att en arbetande pappa jobbar både kvällar och lördagar för att sen bara vara hemma på söndagar.


I slutet av debatten satt han högröd och ropade ”barn behöver kvanitetstid inte bara kvalitetstid med sina fäder” Där är vi helt eniga. Visst behöver barn kvantitetstid med båda föräldrar, inte bara kvalitetstid.


På vilket sätt tycker han det uppnås genom att bägge föräldrar är heltidsarbetande då barnet är 13 månader?  Ponera en delad föräldraförsäkring som jag antar är det han förespråkar. Då har bägge föräldrar 7 månader eller dylikt med barnet, lite beroende på hur man väljer att lägga upp det. Visst det kan väl vara görbart. Men vad händer sen?


Dessa hemmaföräldrar vill ju vara hemma även efter de 14 månaderna. Det är ju då de vill fortsätta ge barnen kvanitetstid. Menar han då att kvantitetstid behövs bara de första 14månader och då ska den delas lika. Sen klarar sig barnen gott med 2 ”söndagsföräldrar” (hans ord inte mitt)? Förklara gärna logiken för jag ser den inte överhuvudtaget.


Jag tror att de första åren av ett barns liv är jätteviktiga på många sätt och vis, men det är inte de åren jag minns med en engagerad mamma. De åren jag minns med närvarande föräldrar är nog från ca 4år och uppåt.


Jag sticker inte under stol med att min pappa emellanåt inte varit hemma mycket. Det har nog både han och vi sörjt vid tillfällen. Men jag har aldrig upplevt att jag inte haft en stark relation till honom och att han velat spendera tid med oss.  Det har möjliggjort att jag alltid fått ha en förälder nära åtminstone. På vilket sätt hade det blivit bättre av att även hon yrkesarbetade och ingen av dem varit hemma?

__________________________________________________

Sist men inte minst har vi den ekonomiska aspekten. Synen på föräldrar som att de går hemma och kostar staten pengar är inte bara nedlåtande utan faktiskt felaktig. Therese Murphy från Haro nämnde igår (om jag minns siffran rätt) de 139 000kr/barn/år som skattebetalare betalar till förskolan. Pengar som hemmaföräldrar som ombesörjer sin egna barnomsorg inte anses ha någon rätt till. Det faktum att de betalat skatt innan de blev föräldrar eller att deras partner fortfarande betalar skatt verkar inte räknas överhuvudtaget.  


Nalin bemötte det med ”tro inte att du ska gå hemma och få betalt för det”. Än en gång häpnar jag över den osolidariska tonen i hennes debatterande. Men framförallt över hennes brist på insikt. Förstår hon inte alls att hemmaföräldrar utför ett arbete som faktiskt kan mätas ekonomiskt? Förstår hon inte vinsten med närvarande föräldrar rent samhällsekonomiskt? Dels insparade pengar inom förskolan naturligtvis men också i andra resurser senare. Efter 10 år som lärare är det lätt att se att barn med närvarande föräldrar i längden är betydligt mycket mindre resurskrävande och mer välfungerande.  Därmed inte sagt att hemmaföräldrar är de enda som lyckas med detta, jag valde att använda ordet närvarande och det är också det jag syftade på.

__________________________________________________

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt att Nalin säger att man får räkna med att bli diskriminerad för vissa av sina val. ”Som att kvinnor med slöjor får acceptera att de ibland blir diskriminerade får hemmaföräldrar tåla detsamma.” Jag håller med om att det blir fånigt att ständigt behöva känna att sina val blir accepterade. Men jag är av den åsikten att varken kvinnor med slöja eller hemmaföräldrar ska diskrimineras. Där tycker vi tydligen olika jag och Nalin.

__________________________________________________

Jag förespråkar att familjer själva ska anses vara myndiga nog att lösa sin vardag. Jag häpnar över att den socialdemokrati som föddes ur att bekämpa att arbetastagare blev livegna och beroende av arbetsgivare inte har några som helst svårigheter med att göra samma arbetstagare, samma vanliga människor, livegna och helt beroende av staten och dess överförmynderi. Att byta ett förtryck mot ett annat är för mig helt obegripligt. Jag tror på människans egna förmåga att fatta beslut.


Nu har jag fått skriva av mig. Om ni undrar så kommer inte Nalin Pekgul heller i framtiden att få min röst.

 
ANNONS
 
Ingen bild

A

24 februari 2011 11:35

Din mamma borde få en fet check för det arbetet som hon lagt ner.

 
Ingen bild

Gerd Westerling

24 februari 2011 11:56

Du är toppen!!! Va bra du skriver!!! <3

 
Ingen bild

JG

24 februari 2011 14:52

Mycket bra sagt!

Du har rätt tycker jag!


(föräldrars rätt att själv välja till 100%!

 
Ingen bild

Martin

24 februari 2011 15:53

Väl rutet - du är en kvinna med ruter i helt enkelt!

 
Louise

Louise

24 februari 2011 16:11

Bra skrivet!

http://louisevis.blogspot.com

 
Ingen bild

Nathalie

24 februari 2011 16:27

Så rätt Gunilla!! Jag kände mig bara matt att lyssna på deras kommentarer igår och fattade noll?!! Jag har inte möjlighet att vara hemma idag, och det var det jobbigaste men mest värdefulla jobb jag nånsin haft!! Dom som tror att det är lätt är helt ute och cyklar. Vi sparar samhället otroliga pengar som är hemma med barn och tryggheten när jag växte upp att bara kunna veta att mamma var där när jag kom hem eller behövde nåt även upp i gymnasiet var en oerhörd trygghet!! I Luxemburg får hemma mammor betalt och männen högre lön för att klara hemmet skall klara sig ekonomiskt för dom har insett att det är billigare än dagis och fritids. Vi har tagit socialismen föööör långt när vi måste uthärda diskussioner som den igår kväll. Mycket ledsamt.

Grym du är Gunilla!!

 
Ingen bild

Micke

24 februari 2011 17:17

Kunde inte sagt det bättre själv! Håller med dig till 100%.

 
Anja Olergård

Anja Olergård

24 februari 2011 17:26

Älskade ditt inlägg i debatten -- och det var verkligen det: logiska argument och inte bara "familjer är fina". Du är smart. Och du har så rätt!

http://ueberserioest.blogspot.com

 
Ingen bild

Tin

24 februari 2011 18:13

Superbra skrivit, kan inte annat än hålla med, låt oss bestämma själva, jag som vägrat läsa bloggar får nog börja läsa din :-).....

 
Ingen bild

Linda

24 februari 2011 18:46

Såg inte programmet men vilket bra blogginlägg!

Heja dig!

 
Ingen bild

Sarah Wagner

24 februari 2011 19:21

Jag såg programmet precis, och håller med dig i vad du skrivit. Jämför Therese Murphys lugna, men bestämda yttranden med Nalin Pekguls hysteriska "du måste tycka som jag annars vill jag inte vara med"....

Bra inlägg i debatten :)

 
Karolina

Karolina

24 februari 2011 19:24

Bra skrivet Gunilla!

http://paul-karolina.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga

24 februari 2011 21:17

Bra skrivet Gunilla!! (Är glad ändå att jag missade debatten, hade förmodligen blivit så irriterad att jag inte kunnat somna sen...) Tack för att du formulerar det så bra!

 
Ingen bild

Elisabeth

25 februari 2011 00:19

Första gången jag läser din blogg, hittade den tack vare din bror. Håller med Nathalie, bor oxå i Luxembourg! Heja dig!! :o)

 
Ingen bild

Therese murphy's son

25 februari 2011 05:10

Jag får la säga så här.... Min mamma har alltid varit hemma med oss sedan jag var väldigt liten. Jag har alltid kunnat gå till henne med problem och att veta att hon är där gjorde min uppväxt 100ggr bättre. Den känslan av att man är nr.1 i hennes liv gjorde mitt liv som ung väldigt speciell. man kände sej viktig och älskad och det gav kraft att vara en glad och go människa!

Tacksam in i döden för det hårda arbete min mamma har lagt ner på att fostra mej och mina syskon (ja det var minst lika hårt för henne som för någon som sitter i ett kontor hela dagarna)

 
Ingen bild

Sara P

25 februari 2011 07:27

Håller med dig. Låg också och funderade på vad jag skulle svarat Nalin. Bara för att jag väljer att leva på ett visst sätt, innebär det att jag förlorar en del av min demokratiska rättighet att vara delaktig i den politiska diskussionen? Var det så hon menade? Hon måste själv sörja vad hon sa, för inte kan hon väl mena att en viss grupp inte ska få ta del av den svenska demokratin?!

 
Joel Herrey

Joel Herrey

25 februari 2011 10:03

Fantastiskt!

Som flera utav kommentarerna syftade på så var även jag oerhört frustrerad och provocerad då jag såg debatten. Jag bokstavligt flög ur min stol och studsade omkring i lägenheten och kunde inte för mitt liv förstå den snäva syn och den arroganta ton de använde sig utav!

Tack, Gunilla för ditt mod att våga stå på dig! Låt oss alla stå tillsammans så kan vi göra en skillnad!

Även jag var tvungen att få utlopp för mina känslor i detta ock skrev även av mig i ett blogg-inlägg om någon är intresserad av att läsa:

http://joelherrey.blogspot.com/2011/02/lange-leve-hemmafruar.html

http://joelherrey.blogspot.com

 
Ingen bild

Ulle Andersson

25 februari 2011 12:11

Mycket bra skrivet!!
Har ni märkt att rädda makthavare alltid hotar och skrämmer? " om ni inte gör som jag säger så kommer det att gå riktigt riktigt illa för er..."

Hade Nalin verkligen brytt sig om oss och vår barn så hade hon hjälpt till att hitta en lösning som passade hemmaföräldrarna, eller hur? Hade hon brytt sig om att varje familj är unik och hade hon gett oss valmöjligheter?

Nalin bryr sig egentligen bara om att sitta vid makten och de som försöket hävda en motsatt åsikt skall skrämmas till tystnad.

"Gör du inte som mamma Nalin säger så blir det inget godis på lördag" Kom inte sedan och klaga när du inte får något godis, eftersom det var DU var olydig"

För mig kändes det som att Nalin hotade mig, snarare än att försöka hjälpa mig och andra kvinnor.

Min mamma, mormor, farmor, faster & svärmor har alla varit hemma när deras barn varit små. Alla talar om denna tiden som den bästa tiden i deras liv. Ingen ångrar att de har varit hemma! De är rika på massa fina minnen. Inte heller har de speciellt dålig pension, de har varit utbildade och gått tillbaka till ett jobb efter småbarnstiden!

 
Krister Pettersson

Krister Pettersson

25 februari 2011 14:40

"Taskig pension, utsatt efter skilsmässa .... skyll dig själv" var Nalin Pekguls (s) "argument" mot alla dem, som vill kunna vårda sina barn själva utan dagens oerhörda diskriminering.

Men Pekgul säger inget, så klart, om att dessa usla möjligheter, dessa stora risker, inte är något annat än en del av s-politikernas förföljelse av dem, som insisterar på att fostra sina barn själva - DESSA SKALL BERÖVAS ALLT VÄRDE AV SITT ARBETE!

Familjekampanjen

http://www.wordpress.familjekampanjen

 
Ingen bild

Lisa Hyldetoft

25 februari 2011 22:30

Väl skrivet! Tänk vilket arbete alla hemmaföräldrar gör i det dolda utan särskilt mycket uppmuntran eller stöd från samhället eller omgivningen. Med vetskap om att man blir mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Väl medveten om att man inte kommer att kunna köpa kläderna, resorna, bilen eller huset som en till lön kunde ha bekostat. Varför? För att de är övertygade om att det är det bästa för deras familj, framförallt för barnen. Heja heja alla som står på sig trots tråkiga kommentarer ā la Pekgul m fl!

 
Ingen bild

Daniel och Helena

25 februari 2011 22:52

Fantastiskt bra skrivet Gunilla. Står du på en lista röstar vi på dig. Du resonnerar tydligt, smart och med skön ton med. Varför var du inte med igår?! Heja dig!

 
Ingen bild

Camilla Kärn

26 februari 2011 01:52

Åh vad skönt att du skrev allt detta! Jag kan bara säga AMEN! Du är himla bra Gunilla och uttrycker dig så klart och genomtänkt! BRAVO!!

 
Ingen bild

Katrin Höglund

26 februari 2011 21:01

Mycket bra argumenterat Gunilla! Sakligt, tydligt... Jag bara önskar att Nalin fick läsa det och alla dina fina kommentarer här.

 
Frida Lind

Frida Lind

10 mars 2011 08:06

Tack! Jag blir så glad av att läsa din text! Man möter så oerhört mycket motstånd, ifrågasättande och förringande av det man gör när man väljer att vara hemma med sina barn.

Hälsningar, Frida (hemmamamma med fyra barn)

http://fridabloggar.blogspo.com

 
Ingen bild

Tessilus

29 december 2012 00:58

Åhhhh vad bra skrivet! Det bästa jag vet är att vara hemma med mina barn! Vill inte alls jobba just nu!

Gunilla Olsson

30 januari 2013 20:15

Vad kul att höra och vad kul att du hittade hit och det här gamla inlägget :)

 
mångmamma

mångmamma

15 maj 2014 10:36

Välformulerat och tydligt.
Tack för att du länkade hit från vår stundtals hätska tråd på fb! :)

http://www.hemsktmycketbarn.blogspot.com

Gunilla Olsson

15 maj 2014 10:41

Har jag varit inblandad i en hätsk tråd på facebook och länkat hit på sistone? :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gunilla Olsson - 24 juni 2013 21:34


    Min mor ringde mig upprörd med detta nyhetstips och bad mig blogga. Jag får emellanåt tips liknande detta men skriver helst när jag själv reagerat på något. Kunde inte riktigt blunda för detta dock då idiotin är så hög att jag bara vill skri...

Av Gunilla Olsson - 22 maj 2013 20:34

Tidig fredag morgon bär det av med ett gäng kunder och Microsoft till Cannes och rivieran. Ja jag vet att det ösregnar där för tillfället, men det är lite så Universum och jag jobbar. Ber om ursäkt för det alla jag reser med! Sjukt trevligt ska det b...

Av Gunilla Olsson - 6 maj 2013 22:28

Tittar ni extra noga när ni ser mig nästa gång, ja ni kanske tom behöver kisa, så kanske ni ser aning till ett färgskifte i mitt hår.   Tanken var att förändringen skulle bli dramatisk och få er alla att vända på huvudet och överösa mig med kompl...

Av Gunilla Olsson - 2 maj 2013 22:40


Jag minns vilken chock det var 7 september 2011 när nyheterna kablades ut att Stefan Liv tillsammans med sina lagkamrater omkommit i en flygolycka. Vilken oerhörd tragedi. Trots att jag inte kände Stefan personligen, utan bara likt alla andra som rör...

Av Gunilla Olsson - 2 maj 2013 22:27

Kära läsare. 23e Januari antog jag utmaningen att vara med i #blogg100 och skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar. Idag 2a maj är utmaningen avklarad och jag skriver mitt 100e inlägg.   Det har varit kul att blåsa liv i den här bloggen igen även ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se